Ålesund i slutten av august

Da har vi tatt turen til Ålesund. En «liten» fiskerlandsby langs kysten mellom Bergen og Trondheim.

Det var en kald, stormfull vinternatt 23. januar 1904 raste en dramatisk brann gjennom Ålesund. I løpet av 16 timer ble 850 bygninger lagt i aske, og mer enn ti tusen mennesker ble husløse. Mirakuløst nok omkom bare en person som følge av brannen. Byen ble gjenreist på rekordtid i perioden 1904-1907. Gjenreisningen ga byen et sjeldent ensartet arkitektonisk uttrykk og en særpreget lokal variasjon av jugendstilen innenfor et konsentrert område. Løfter man blikket mens man utforsker byen, oppdager man jugendstilens mangfoldige uttrykk. Her finner du innslag av den tyske jugendstilen med elegante organiske linjer og asymmetri, kvaderstensbygninger med inspirasjon fra amerikansk arkitektur og nasjonalromantiske detaljer fra stavkirkearkitekturen.

Vi har vært i Ålesund mange ganger tidligere, men kun på stoppover til andre steder. Denne gangen valgte vi å bli litt og få en følelse av byen. Rundt 800 kroner med Norwegian Airlines og 45 minutter fra hovedstaden. 90 kroner med flybussen inn fra Vigra, rundt 15 minutter. Det er en stille og rolig by på en torsdag tidlig kveld i slutten av august. Når butikkene i gågata har stengt for ettermiddagen, finner vi noe kafeer og restauranter mange ledige bord. Den brune puben Smutthullet i en tverrgate har sitt faste kientell. Men eller ser vi ikke mye til aktivitet eller folk. 

Vi var så heldige å bo på Thon Ålesund. Hotellet har vel sett sine bedre dager. Det er noe traust og kjedelig med hele stedet. Rommene er kjedelige, lobbyen er kjedelig og frokosten var iallefall gørrkjedelig. Men loungen og beliggenheten gjør at de kan ta seg rikelig betalt pr natt. Vi bestilte gjennom vårt vanlige reisebyrå og betalte rett under 750 kroner. (Hotels.com og Agoda.com skulle ha rett over tusenlappen for samme romtype). Hotellet ligger rett ut mot havet, ved siden av Raddison Blu og i enden av gågaten. Perfekt i forhold til……ja, nu vel. Det er jo ikke de største forholdene på Sunnmørskysten. Hyggelig betjening har dem iallefall. Men det i seg selv er ikke verdt 750 kroner, hvertfall ikke over tusenlappen. Skulle vi priset stedet etter global erfaring; maks. 350,-, men man betaler vel etter etterspørsel. (Så der fikk vi kanskje bekreftet hvorfor sunnmøringene er kjent for å være bl.a. gjerrige og måteholdene).

Dagen starter greit med nevnte hotellfrokost. Man forventer liksom at frokosten skal være litt bedre enn den man har hjemme, men den gang ei. Samme kjedelige skinkeskivene som man får fra Rema 1000 til 19,90. Osten og sild fra glass. Vanligvis har de laks på bordene, men det også glitret med sitt fravær. Det var rett og slett monsterkjedelig. Kunne vel nesten blitt hjemme.

Men Ålesund har mye å by på. Akvariet, flotte fjell og dype daler, fisk og spektakulære Atlanterhavsvegen ikke langt unna. Color Line Stadium med statuen av en av og på fotballspiller nå mere betalt av bettingselskap på nett og Aksla. Og Aksla ble dagens utflukt. 420 og noe trappetrinn fra bysentrum til Fjellstua. Dette fyrtårnet av en utsiktsplass med restaurant som serverer ……. biffsnadder? Huh? Biffsnadder. Den beste beliggenheten av dem alle, og ikke mer kreativitet på kjøkkenet. Men det er vel enkelt å lage når grupper er på besøk. I dag konkurrerer vi med spanjoler opp trappene. Et cruiseskip er inne for dagen fra Pullman Lines og dette cruiset er vel solgt inn på det spanske markedet. På toppen er utsikten mektig imponerende. Da ser man hvor flott den lille fiskerlandsbyen er. De  har for lengst vokst seg  for store for landmassen de har og store kjøpesentere som Moa har dukket opp innover, ca. 10-15 minutter sentrum. Vi skulle gjerne blitt lengre i Ålesund, men denne weekenden er det Jugendfest Ålesunds storstue både fredag og lørdag. Masse bra band skal underholde og det gjør også til at de fleste hotellrom i byen er bortbestilt.

Vi kommer gjerne tilbake til Ålesund. En trivlig liten by. Men først inn til fjordbygda Geiranger.

Bestill hotell i Ålesund

One thought on “Ålesund i slutten av august

Leave a Reply

Your email address will not be published.