Art in Paradise – Anamorfose og selfiemoro i Pattaya

Det er lett å bli “værfast” på stranden i Jomtien eller langs bardisken på Kåres Party Bar i Pattaya når man har noen uker å slå ihjel i provinsen Chonburi i det østlige Thailand. Derfor forsøker vi nå og da og gjøre noe vi ikke har gjort før. Og denne gangen ble det det tredimensjonale interaktive kunstmuseet Art in Paradise – Pattaya. Vi tok et par motorsykkeltaxier fra Jomtien over til Pattaya og rett forbi Big C Supercenter. Bathbussene er bare 5 minutters gange unna, men det er litt for enkelt å ta en motorsykkel som alltid står rett utenfor New Nordic hotellet vårt ved Family Mart og bare venter på kunder. Og på sykkel så raser vi gjennom trafikken på bare 10-15 minutter. Verre er det å finne museet. Våre nye sjåførvenner på tohjulinger har selvfølgelig ingen anelse, og hvem har noen gang sett et område av kulturell art i Pattaya. Nå kan man vel kanskje diskutere hva kultur er, spesielt i Pattaya, men det får vi ta en annen gang. Heldigvis viser GPS’n og Google Maps på “kramnalle” vei.

Art of Paradise åpnet i 2012 og er blitt populært for barn (og selfie-elskere) i alle aldre. Planen var egentlig å åpne en erotisk skulpturpark lik Loveland i Jeju i Sør Korea, men konseptet ble ikke godkjent av det thailandske kulturdepartementet. Etter litt brainstorming ble det istedet en 3D kunstmuseum. Først tok de for seg klassiske malerier som Mona Lisa av Leonardo da Vinci, Skrik av Edvard Munch osv. Så modifiserte de bildene for å oppfordre besøkende til å leke med motivene. Ved siden av klassikere og landskap som folk kjenner igjen, så har de inkludert en undervanns verden, store fossefall, gamle Egypt, dinosaurer og mye mye mer. Det er over 140 motiver og alle av dem ble malt av 12 koreanske kunstnere. De brukte rundt et halvt år med planlegging på tegnebrettet, så nesten to år på å ferdigstille det 5800 kvm store bygget og alle dens rom. 

Når man besøker Art in Paradise må man være to, helst tre eller flere sammen. Eventuelt, (hvis kona er på gressenkeferie i Gambia, den kortvokste lett brune ferievenninnen er utslitt og ligger å sover, og kompisene heller tar en thaimassasje), deg selv og en unormalt lang selfiestang. Da får man tatt de beste situasjonsbildene sammen med veggmaleriene. Og så må man ta med seg et bra kamera med god blits. Vi hadde bare med oss våre mobiltelefoner og det synes dessverre godt på bildene.

Man går fra rom til rom og leker med bildene man ser. Alle er store, fargerike og det er anvist plass hvor fotografen bør stå for å få den beste 3D effekten. Her får man flyte ned langs kanalene i Venezia i en gondol (uten en høytsyngende italiensk gondolfører, vel å merke). Man får testet styrken med å prøve å løfte Tors hammer, man faller nesten over stupet av et dypt synkehull og danser Gangnam style med Beethoven.

Her er det bare fantasien som setter grenser på hvor kreative man kan være med motivene. Og det er ikke hver dag man får sitte blant enhjørninger, isbjørner og sebraer.

Etter maleriene er det også rom med miniatyrscener og skulpturer av det daglig livet i Pattaya og mens man feirer Songkran (vannfestival). Og et museum er selvfølgelig ikke komplett uten en suvernirbutikk og en liten kafè. Inngangsbilletten er på 500 Baht (ca 120 kroner) og kanskje litt i overkant av hva det burde koste. Vårt utskremte asiatiske alibi gikk igjen for å være lokal og betalte bare 200 Baht. Art in Paradise kan også besøkes i Bangkok og i Chiang Mai. (Kanskje timene hadde vært mer innholdsrike i en erotisk skulpturpark, men det fikk vi ikke vite denne gangen).

Okay, Art in Paradise er vel kanskje mest moro for unga og ekstremt fotoglade asiatere, men vi ble å tilbringe et par timer her inne. Absolutt en andeledes opplevelse i Pattaya, og det smakte utrolig godt med en Chang ved bardisken til Kåre og en tur på stranden etter museums seansen.

Bestill hotell Pattaya & Jomtien

Leave a Reply

Your email address will not be published.