Buss fra Ho Chi Minh til Phnom Penh

Nå om dagen er det lett å bevege seg rundt om i verden. Med mange lavpris flyselskap som har dukket opp de siste årene, er rutetilbudene blitt bedre og prisene ganske så lave. Men man opplever jo ikke så mye underveis annet enn sterile flyplasser, lange køer og stress. Når vi har tid så prøver vi å finne andre transportløsninger, og da er buss et flott og spennende alternativ. Man kommer litt tettere inn på lokalbefolkningen og får sett mye av landskapet.

Vi tok buss fra Ho Chi Minh i Vietnam til Phnom Penh i Kambodsja. Dette er en bussreise på 280 km som tar 6 timer, avhengig av trafikk. Det er flere selskap som kjører ruten, men vi var late og ba hotellresepsjonen på ærverdige Rex Hotel Saigon til å ordne billetter til oss, og da ble det Sapaco Tourist. Pris pr person USD 14, som er ca 115 norske kroner. Det går også fint å reservere billetter online på selskapenes hjemmesider. Selskapet kjører med 5-6 års gamle Hino busser med toalett, Air con og tv underholdning ombord, og har 7 avganger pr. dag. (Et annet selskap som har et godt rykte for god service og punktlighet er Mekong Express). Med billett i lommen tok vi oss til Pham Ngu Lao Street hvor de fleste busser kjører fra. Her bekreftet vi billetten vår inne på kontoret til Sapaco Tourist, for så å vente på avreise fra parkeringsplassen rett over gaten. Alle billetter er med faste plasser og vår buss var så og si i rute, med avgang klokken 09.00 på morgenen.

Konduktøren er både hyggelig og blid, men språket kan være en liten utfordring. Man kan ikke regne med at de snakker så mye engelsk ombord. Så her er det bare å lene seg tilbake og regne med at alt gåt bra. Og det gjør som regel det. På bussene er det ca 10 prosent vestlige, 20 prosent turister og resten er lokale.

Bussen stopper for 30 minutter ca en km før grensen, hvor man kan få en matbit og forfriskninger på selskapets egen restaurant, samt et toalettbesøk. Her koster en lokal rett med ris ca. 15 kroner, og her aksepterer de amerikanske dollar, vietnamesiske dong, og selvfølgelig kambodsjanske riel. Her finnes det også et vekslingskontor hvis man har behov for det. Når vi nærmer oss grensebyen Moc Bai, samler konduktøren inn passene til alle ombord. Passet får man igjen inne på immigrasjonskontoret etter at de vietnamesiske myndighetene har stemplet for utreise. Så må man over til immigrasjonen på den kambodsjanske siden for innreise. Norske borgere kan få utsted 30 dagers visum ved ankomst. Pris ca 35-40 amerikanske dollar. Hele seansen tar ca 30-45 minutter, og så er man på veien igjen.

Tidligere krysset man Mekongelven i Neak Loeung på såkalte RORO ferger (roll-onn roll-off) hvor selgere sto i kø for å tilby sine lokale spesialiteter og fersk frukt. Nå går ferden over den 2,2 km lange Neak Loeung broen. Ca 3 timer senere gjennom flatt landskap er man fremme i den kambodsjanske hovedstaden Phnom Penh. Sapaco Tourist gjør 3 forskjellige stopp i byen. Vi skulle bo på Paddy Rice på Riverfront og gikk av ved Preah Shihanouk Blvd og tok en 5 minutters tuk tuk tur til hotellet.

Paddy Rice startet som så mange stader av en utlending som ønsket å drive en bar. Da ble det irsk sportsbar og restaurant. Senere har de utvidet med rom i andre og tredje etasje. Et hyggelig sted sentralt langs bredden av Mekongelven. Et sted for en “soft landing” med både vestlig turister og mat, og superhyggelig betjening.

Bestill hotell i Phnom Penh

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.