En dag med motorsport på Laitse Rally Park i Estland

Vi var så heldig å bli invitert på en dag på rallybanen utenfor Tallinn og det kunne vi absolutt ikke takke nei til. Ca en 30-40 minutter med buss så ankom vi Laitse Rally Park sør for hovedstaden. Et fantastisk sted ute i skogen, med sin eget bilmuseum, en 600 meter lang gokart bane og 2,3 km lang rallybane.

 

Her fikk vi først en liten innføring i eierens interesse for bil og bilsporten i Estland, samt en interessant omvisning på stedets eget bilmuseum 15-20 automobiler og motorsykler av den eldre sorten. Nå har vi aldri hatt den store bilinteressen, men her var det mange flotte veteraner. Velholdte og blanke i lakken.

Så bar det ut til sekretariatet hvor gruppen, bestående av kolleger i reisebransjen, ble parret to og to for å konkurrere mot hverandre. Selv om vi aldri har hatt noen store utskeielser hva det gjelder innkjøp av fastmonstre verdt å nevne, så håpet vi på at vi ikke fikk utdelt noen hurtiggående doninger til hundretusenvis av Euro. Ikke det at vi har en lang ulykkeshistorikk bak rattet, men det ville sikkert blitt megaflaut å ende ferden utpå en potetåker pga. at man fikk en litt for tung høyrefot i kampens hete. Da var glede desto større da de kjørte frem et par trimma Ladaer 2105 av den eldre utgave. Fantastisk. En av symaskinene jeg hadde på slutten av nittitallet var en sånn  en Lada 1600. Hvit den også, men der sluttet vel likheten. Ikke hadde den bøtteseter, rallyratt og veltebur. Og motoren….okay, nok om det. Vi fikk iallefall utlevert en racinghjem, litt instruksjon på hvordan man skulle angripe svinger, bremse osv. Så var det bare å spenne seg fast, stille seg opp side om side, vente på det grønne lyset med skrekkblandet fryd og gi gass når det endelig kom.  Dæven, dette var gøy. Det ble dessverre bare et par runder siden vi var mange som skulle få kjøre, men disse blikkboksene flyttet på seg. Det var et par ganger vi var sikre på at vi ville stifte nærmere bekjentskap med nevnte potetåker. Men vi kom oss helskinnet rundt banen, og tiden ble ikke aller verst heller.

Sa alle hadde fått “kjørt” seg og vinnerne kåret, så forflyttet vi oss til gokartbanen rett ved siden av og fortsatte kampen. Her konkurrerte vi derimot i flokk med stedets mange karter, noe som fikk pumpa til å slå enda raskere. Gokart er også veldig gøy og man skjønner godt hvorfor unga blir hektet på bilsport etter sin første kart. Dessverre hadde himmelen åpnet vannkranen for fullt når vi kjørte, uten at det la noen videre demper på løpet utenom at sikten til tider var lik null.

Og vinneren…..ja, det går vel frem på bildene hvem som har bøtta og sjampisen. For anledningen hadde arrangørene kalt inn rallyfører og Estlandsmester 6 ganger Einar Laipaik til å gi vinneren en “ride along” i et fartsvidunderet av en BMW og rallybilen hans 5 km innover på smale og svingete skogsveier. Og det var en utrolig spennende, litt skremmende, fartsfylt og fantastisk morsom oppleve.

På Laitse Rally Park arrangerers det regelmessig ordinære løp, spesielt drifting har blitt veldig populært. Når de ikke har løp her kan man være co-pilot med en profesjonell sjåfør som gir bånn gass rundt banen. En halvdagstur ut til Laitse Rally Park passer utmerket for grupper som f.eks. firma, vennegjenger og utdrikkingslag som er på en snarvisitt til Tallinn. Lunsj kan man forhåndsbestille på anlegget eller ta underveis på en lokal restaurant. Eventuelt kan gjøre som oss og stoppe for lunsj og en kunstpause på Laitse Granitvilla. Man rekker fint inn igjen til hovedstaden i god tid før kveldsaktivitetene begynner.

Kontakt oss for et reiseforslag for gruppeturer til Tallinn.

Utflukter & Sightseeing Estland

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.