Viru KGB Museum. Spionasje, Sovjetunionen og den kalde krigen i Tallinn

Du ser så hemmelighetsfull ut. Javel? Vi har blitt kalt mye rart opp gjennom årene, både av flatterende art og ikke minst mindre flatterende. Men hemmelighetsfull….hmm. Da passet det iallefall utmerket med et besøk på det “hemmelighetsfulle” Viru KGB Museum i Tallinn. Spesielt når vi allikevel bodde på det sagnomsuste og historiske Hotel Viru (nå Original Sokos Hotel Viru).

 

Logo_120x60

 

Finnair Logo 120x60 Netherlands

 

Austrian Airlines Logo 120x60

 

Shopping Image Banner 110 x 80

Hotel Viru åpnet våren 1972 og gikk umiddelbart inn i historien som den første skyskraper i Estland og det mest prestisjefylte hotellet i regionen. Gjennom årene har Viru blitt en av de mest kjente symbolene på Tallinn og Estland for besøkende fra både øst og vest. Det var kronjuvelen  i det opprinnelige “Intourist” kontoret, det offisielle statlige turistbyrået under sovjettiden (grunnlagt  av Stalin og delvis drevet av KGB), som praktisk talt alle utenlandske turister som ønsker å reise til Sovjetunionen måtte bruke. Noen år etter at Estland ble uavhengighet, ble Viru solgt til en finsk hotellkjede. Det gjennomgikk en fullstendig oppussing der alt av det typiske sovjetiske interiør og extravaganza ble erstattet med en moderne stil og inventar. Nesten alt.

Under den kalde krigen ble 23. etasje av hotellet brukt som KGBs radiosenter, med det formålet av å avlytte hotellets gjester. 60 rom ble ikke bare avlyttet, men var utstyrt med spionkamera også. Selv bord i restauranten hadde mikrofoner innebygd. Etter Sovjetunionens fall forlot KGB radiosenteret, som ikke ble oppdaget før tre år etter. Offisielt hadde hotellet bare 22 etasjer. På skilt til trappen opp til etasjen og på dører sto det “Det er ingenting her”.

Vi møter guiden i lobbyen og blir tatt med direkte opp i 23. etasje. (Hadde vi hatt litt mer tid hadde første stopp vært i 22. etasje og ut på balkongen under bokstavene til det store Hotel Viru skiltet (hvor utsikten over Tallinn er intet mindre enn spektakulær). Vi blir tatt med inn i et lite siderom med en KGB offisers dukke i et hjørne og i nærheten av en pult som har flere interessante rekvisitter. En telefon uten tallskive (ikke nødvendig da det alltid ville være noen fra KGB’s hovedkontor i Moskva i den andre enden), samt to svært like aviser, den da estiske viktigste avis, SSR. Begge har nekrologene til Sovjetunionen ledere Bresjnev (1982) og Andropov (1984) som hovedoppslag. Angivelig “resirkulert” de bare teksten av den første og publiserte den “nye” i nesten identisk form. De antok at ingen estlendere sannsynlig gadd å lese avisene.

Når vi først er her finner vi oss godt tilrette på kontoret. Og etter bare noen få minutter sklir vi inn i rollen som som internasjonal spion og hemmelig agant. Vi skuler på alt og alle, bjeffer ut ordre i fasttelefoner og forventer at Q skal komme inn døren med masse kule topphemmelige gadgets. Pistolpenn som skyter ut bedøvelsegass, klokke med rakett utskyter og kvele vaier, men som også viser tiden og har telex, og masse andre go’saker. Det hadde vært noe, det!

Til slutt kommer vi til høydepunktet på omvisningen; Lytterommet. Her kan du se hyllevis med sovjettidens spionasjeelektronikk, båndopptagere, uniformer, telefoner, gassmasker og annet utstyr fra den kalde krigen. Det mest interessante, derimot, er historiene guiden forteller om visse gjenstander. Bl.a. et stilig lite spionkamera med vidvinkel som viser et helt rom gjennom et hull på bare 1 mm. Ikke så spesielt med dagens teknologi, men på 60-70 tallet var dette helt rått. Og man får selvfølgelig lov å leke med noen av gadgetene. Superkult!

Og hotellet med sine litt over 90 rom er bra, det. Fresh finsk design og moderne interiør. Med senger som visstnok er designet av NASA så burde nattesøvnen være i boks. Det er også flere restauranter og barer på hotellet når behovet for påfyll av både fast og flytende føde melder seg. Sentralt beliggende i byen og passer utmerket for grupper. Original Sokos Hotel Viru er et ikon i den estiske hovedstaden og et opphold her kan absolutt anbefales.

Kontakt oss for reiseforslag for gruppeturer.

Utflukter & Sightseeing Estland

2 thoughts on “Viru KGB Museum. Spionasje, Sovjetunionen og den kalde krigen i Tallinn

Leave a Reply

Your email address will not be published.