Laitse Graniitvilla, en kunstpause i Estlands dype skoger

Etter en fartsfylt morgen og formiddag i førersete på Laitse Rally Park, tok vi en kunstpause på Laitse Graniitvilla. Vi hadde konkurrert i superraske Ladaer (om det finnes), og fått oss mer enn en “svingom” på gokartbanen. Da ble det godt med en matbit og å få roet ned “pumpa” litt med åndelig trim og kreativ utfoldelse. Vi hadde ankommet det perfekte sted for formålet. Graniitvilla er en gammel bondegård drevet av den anerkjente billedkunstneren og skulptøren Tauno Kangro.

 

Logo_120x60

 

Finnair Logo 120x60 Netherlands

 

Austrian Airlines Logo 120x60

 

Shopping Image Banner 110 x 80

Kangro er inspirert av nordisk mytelogi, dyr, mennesker og region, og jobber med granitt og bronse. På den estiske landsbygda har hans visjoner skap Graniitvilla, et sted for kulturelle arrangement, kunstneriske workshops/verksted og et unikt overnattingstilbud med sin egen skulpturpark på sin tradisjonsrike bondegård. Her er låven omgjort til samlingsplass med konferansefasiliteter for 10-500 personer.

Vi går av bussen og rett inn i en fantastisk skulpturpark som omkranser bygningene. Her er mange av kunstnerens arbeid av fantasiskapninger og dyr i granitt og bronse spredd utover. Flott, men vi trengte først og fremst vomfyll og blir loset inn i låven og til bords. Her vi blir vi servert deilig husmannskost av svin og poteter, akkompagnert av en nydelig lokal hvitvin. Det var det bare å si “jätku leiba”, skåle og nyte maten.

Når magen igjen er tilfreds får vi muligheten til å utforske gården og eiendommen. Utrolig flott med et levende galleri og kulturverksted. Stedet huser flere unge fremadstormende kunstnere. Er det kanskje Tauno Kangros muser? Hans inspirasjon for hans skapende arbeid? Eller kalles det assistenter? Men hyggelig og smilende er de alle.

Kunstneren selv fortalte oss litt om stedet og om ettermiddagens aktiviteter.  Vi ble invitert til å skape vår egen skulptur av leire. Og fikk utlevert treklosser som fundament, ståltråd til struktur og leire. Mer vin i glassene, Og best av alt, inn kom en en flott estnisk aktmodell for vår inspirasjon. Som representant av det mannlige garde, kan vi ikke tenke oss noe bedre enn å drikke vin mens vi nyte synet av en vakker, naken kvinne. Men her skulle det jobbes. Med Tauno Kangros inspirerende innspill og “hands on” assistanse begynte skulpturene å ta form.

Det viste seg raskt at flere i vår gruppe av reiselivsfolk hadde skulte talenter. Når skulpturene var ferdige og den kunstneriske workshopen kom til sin slutt, fikk alle en vurdering av sin egen skulptur av Tauno Kangros selv. Noen ble nok inspirert til å fortsette sin nye kunstneriske bane, mens andre ikke nødvendigvis behøvde å skifte bransje med det første. Undertegnede’s stålkonstruksjon var vel beviset på; “Skomaker, bli ved din lest.”

Laitse Graniitvilla arrangerer de ikke bare bryllups mottakelser, konferanser og møter for firma og selskaper, kunst workshops og skulpturverksted, men de har også konserter og teateroppsetninger. På gården har de 8 suiter for overnatting. Her er det kafè på dagtid. For grupper kan det arrangeres egne program og bespisning. Tauno Kangros og hans team gjør en kjempejobb med å skape et levende gård og en unik opplevelse i de estiske skoger. Et fantastisk sted. Og siden det kun er 36 kilometer, rundt 30-40 minutter med bil/buss, fra hovedstaden, så passer det perfekt for et besøk hvis man er i Tallinn.

Kontakt oss for reiseforslag for gruppeturer.

Utflukter & Sightseeing Estland

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.