Puerto Galera, et strandparadis 3-4 timer fra Manila

Rett sør for Manila og i regionen Oriental Mindoro ligger Puerto Galera. Hit kommer weekendkrigerne fra Manila for å nyte strender og aktiviteter. Det tar bare et par tre timer fra storbyen til Batangas havn, og videre en times tid med såkalte outrigger ferger. Puerto Galeras mest populære reisemål er stranden på White Beach og dykkelandsbyen Sabang . White Beach er populært blant filippinske turister mens de utenlandske turister flokker til Sabang å dykke og nyte det livlige utelivet.

Vi har gledet oss over flere lengre opphold i Puerto Galera og holder vel en knapp på White Beach. Her er det et par lange deilige strender, mens i Sabang er stranden for det meste fraværende. Det er helt motsatt når det kommer til uteliv. Full fart i Sabang og heller stille på White Beach.

For komme seg fra Manila til Puerto Galera så velger vi som regel rutebuss. Man kan enten “flagge ned” busser fra en av hovedveiene eller dra til en av bussterminalene i Pasay. Herfra tar det ca. 2-3 timer sydover til havnen i Batangas. Trafikken i Manila er til tider håpløs, spesielt på morgen og ettermiddagen, så det er aldri godt å vite hvor lang tid man kommer til å bruke. Bussen koster ca 160 pesos eller ca 30-35 kroner. De fleste bussene har air condition, wifi og viser film fra flatskjerm foran i bussen. Bussene er uten toalett. Tar man en taxi koster det ca 3.000-4.000 pesos eller 600-800 kroner.

Når man endelig ankommer på parkeringsplassen utenfor terminalbygningen ved Batangas havn, står det en gjeng med “hjelpsomme” lokale som gladelig viser vei til billettluken, mot tips, selvfølgelig. De er innpåslitne og selv om man ikke ønsker deres assistanse så følger de etter deg og maser om tips allikevel. De 2 største selskapene som har flest avganger til Sabang/White Bech er Father and Son Shipping Lines og Minolo Shipping. Det koster ca 250 peso eller ca 50 kroner per vei og overfarten tar en time og femten minutter. (Etter å ha reist over en del ganger fant vi at Minolo Shipping var de som var de mest presise og kastet loss når de skulle). Man må også betale terminal avgifter på begge sider og en klimaavgift, totalt ca 20 kroner.

På fergeterminalen i Batangas er det mange små kiosker som selger snacks og drikke, pizza og pai. Ombord fergene selger de som regel kald drikke til overpris. Det er toalett og røykeområde helt akter i fergene. Det er mannskap som hjelper en på og av, og redningsvester til alle passasjerer. (Selv om Filippinene består av over 7000 øyer, så er det ikke vanlig med svømmeopplæring, spesielt hvis de er fra Manila. Så det er ikke uvanlig at de lokale sitter ikledd redningsvest under hele overfarten, selv om outrigger fergene føles veldig trygge ut og det ikke er høye bølger).

Hvis det er for store bølger eller for få passasjerer ombord fergene, går man av på kaia i Muelle. Muelle ligger midt mellom White Beach og Sabang, og fergeselskapene setter da opp gratis shuttlebusser til respektive steder. Muelle er også byen hvor man finner bank, bensinstasjoner, supermarked, marked for kjøtt og grønt og klesbutikker og andre normale butikker. Prisene er en del billigere og de lokale både fra Sabang og White Beach handler sitt her.

Kjører man bil kan man ta en bilferge, Fastcat, fra Batangas til Calapan (hovedstaden i Mindoro). Herfra tar det ca. halvannen time til Sabang eller White Beach.

Fergereturen bør man reservere et par dager i forveien, spesielt på søndager og i høysesong som påske og jul/nyttår, og møte opp i veldig god tid før avgang.

For sjøfly og helikopter fra Manila, se Air Juan.

Bestill hotell i Puerto Galera

Leave a Reply

Your email address will not be published.