06/09/2016

Skottland for whiskyelskere

Opplev fantastisk flott natur og smak på noe av den beste whiskyen verden har å tilby. Velkommen til Skottland og Speyside. Her finner man rundt halvparten av destilleriene i Skottland. Speyside er teknisk sett en del av høylandet, og er ikke en egen region rent geografisk sett – bare i whisky-sammenheng. På denne turen besøker man noen av Skottlands beste whisky destillerier omgitt av fantastiske omgivelser i nordlige Storbritannia.

Dag 1: Velkommen til Skottland (Edinburgh - Aviemore)

Ankomst Edinburgh Flyplass hvor guide/sjåfør møter dere i ankomsthallen.
Buss direkte til Aviemore (ca to og en halv time).

Aviemore var en gang en liten rolig by i Cairngorm Nasjonalpark, men på 1960-tallet utviklet Aviemore seg til et livlig reisemål for skientusiaster som ønsket å bli utfordret i Cairngorm fjellene. Dessverre led byen en noe dårlig byplanlegning på 70-tallet og satt igjen med et uheldig og uønsket utseende. Heldigvis har de fleste av disse gamle bygningene fra den tid nå blitt revet, og en mye bedre utvikling har gitt byen et hyggelig nytt utseende. Bygget rundt den flotte viktoriansk togstasjonen Aviemore, er byen et ideelt utgangspunkt for et besøk av nasjonalparken.

Middag og overnatting i twin rom inkl. frokost på McDonald Hotels Aviemore eller lignende.

Dag 2 Speyside

Etter en "full scotish" frokost på hotellet møter dere guide/sjåfør i resepsjonen og starter dagens eventyr.
Dere besøker Tomintoul Distillery. Tomintoul Distillery ligger inne på den pittoreske eiendommen Glenlivet, i den whiskyproduserende regionen av Speyside. Destilleriet er oppkalt etter den nærliggende landsbyen Tomintoul, den høyeste landsbyen i det skotske høylandet. Det tok grunnleggerne av destilleriet ett år før de fant kildevannet i Ballantruan. Det bestemte plasseringen av destilleriet, bortgjemt på den pittoreske landsbygda. Den uberørte naturen som omgir godset, og en fornyet fokus på å gjøre kvalitetswhisky kan smakes i hvert glass av "den milde drikken".

Så blir det et besøk på Macallan Distillery. Grunnlaget for alle Macallan ligger i kvaliteten på bygget, det "myke" vannet fra brønner på godset The Macallan, til den endelige destillasjon i merkelig små destillasjonsapparatene, de minste i Speyside. Den unike størrelsen og formen på Macallan destillasjonsapparater gir brennevinet maksimal kontakt med kobber, og bidrar til å konsentrere brennevinet. Som igjen gir den rike, fruktig, fyldige smaken som er karakteristisk for The Macallan whiskyen. En kunnskapsrik guide vil forklare hvordan de skaper The Macallan whiskyens rike smak og introdusere dere til deres "Six Pillars" typer whisky.

Lunsj på egenhånd.

Dag 2 Speyside

Så går ferden videre til Glenfiddich Distillery som ligger i hjertet av det skotske høylandet, og Glenfiddich (som betyr "hjortedalen" på gælisk) er et sted av storslått skjønnhet. Glenfiddich har  endret seg lite siden 1886, da William Grant og hans ni barn rullet opp ermene for å bygge destilleriet på egenhånd. Glenfiddich har idag et relativt stort anlegg, med elleve wash-stills for destillasjon av sats og 18 spirit-stills for destillering av rå-spriten. De har to meskekar som hver rommer ti tonn med vann og kornblanding. Glenfiddich benytter seg for det meste av bourbonfat til lagring, men også noen sherryfat. Det er til enhver tid rundt 2 500 000 fat til modning. Kjenn varmen stiger opp fra meskekarene og se de gigantiske washbacks tønnene, som er håndlaget av Douglasgran og fem meter høye. Opplev en av de tradisjonelle lagerbygningene med jordgulv, steinvegger og atmosfære som bringer denne berømte whisky til "liv".

Underveis til Inverness, i Elgin, besøker dere whiskybutikken Gordon og Macphail.
Gordon og Macphail ligger nord-øst i Skottland, i hjertet av den verdensberømte whiskyproduserende regionen Speyside. Gordon & MacPhail er et selvstendig familieeid og drevet firma som har tappet single malt whisky i over 120 år. Fra sin spede begynnelse som en forhandler, har Gordon og MacPhail vokst til å bli en mangfoldig selskap med en rekke ulike næringsinteresser . I dag er selskapet en forhandler, grossist, eksportør, tapperi av Single Malt Scotch Whisky, og eier Benromach Distillery i Forres.

Middag og overnatting i twin rom inkl. frokost på Royal Highland Hotel eller lignende
.

Dag 3 Inverness til Edinburgh

Etter frokost reiser dere til Broomhill for en uforglemmelig formiddagstur med damptog på The Strathspey Railways. Turen går gjennom den fantastiske Cairngorms Nasjonalpark, hjem til Storbritannias høyeste fjellkjede og et område med fantastisk natur og imponerende kulturarv. Dere blir tatt med tilbake i tid på turen mellom Broomhill, Boat on Garten (Osprey Village) og Aviemore, hvor utrolig nok lite har endret seg siden 1863, da jernbanen kom til dette fantastiske området av det skotske høylandet.

Viderer til Pitlochry og lunsj på egenhånd.

Nyt et besøk på Edradour Distillery, som ble etablert som et kooperativt destilleri i 1825 av åtte lokale bønder fra Pitlochry. Edradourer i dag det siste destilleriet som produserer håndlagd single malt whisky fra et gårdsbrenneri. Skjult i hjertet av Perthshire, er denne pittoreske lille tradisjonelle landsbyen full av en historie om intriger for å inspirere fantasien. Og med makeløst engasjement for å beholde en autentisk og liten produksjon, så kan Edradour skryte av over 25 karakteristiske smaker av Highland Single Malt Scotch Whisky.

Videre til Blair Athol Distillery. Etablert i 1798, er Blair Athol Distillery en av de eldste destillerier fremdeles i produksjon i Skottland. Blair Athol Distillery, ligger ved inngangen til det skotske høylandet, i den vakre landsbyen Pitlochry, og produserer en 12 år gammel Single Malt Whisky med milde dype toner av aromaer, en sterk fruktig smak og en glatt overflate. Dere kan se destilleriet utnytte den mest verdifulle av de lokale ressurser, det krystallklare vannet i Allt Dour. Og etter å absorbert noen av brennerikunstens hemmeligheter på en rolig guidet omvisning, får dere gode muligheter til å fundere over inntrykkene mens dere nipper til en dram av destilleriets stolthet.

Videre til Edinburgh

Middag og overnatting i twin rom inkl. frokost på Edinburgh Capital Hotel  eller lignende.

Dag 4 Edinburgh og hjemreise

Etter frokost blir dere med på en panoramatur av Edinburgh.
Edinburgh, den inspirerende hovedstaden av Skottland, er en historisk, kosmopolitisk og kultivert storby. Beliggenheten er fantastisk og plassert på en rekke utdødde vulkaner og steinete knauser som stiger opp fra den generelt flate landskapet i Lothians. Edinburgh Castle dominerer sentrumsbilde, og fra dens voller kan man se ned på middelalderens stier og elegante terrasser som holder over tusen års historie, mystikk og tradisjon. Men man kan også se en moderne, dynamisk hovedstad der internasjonale festivaler tiltrekker verdens ledende artister, gallerier som viser nyskapende kunst, og barer, restauranter og nattklubber som skape en livlig, kosmopolitisk atmosfære med en utpreget skotsk vri.

Edinburgh Castle har vært en høyborg for over 3000 år.
Med sin dominerende posisjon og utsikt over hovedstaden, har dens storhet og historiske betydningen gjort det til et globalt, berømt ikon av Skottland. Festningen har vært vitne til mange av de avgjørende hendelsene i skotsk historie og har dominert sine omgivelser med majestet i århundrer. Besøkende har blitt betatt av dens gamle bygninger og fantastisk utsikt, og fortsetter å trollbinnes av dens fantastiske historie.

I god tid før flyavgang kjører dere ut til flyplassen og ta farvel til guide/sjåfør, sjekker inn og flyr hjem.