Visum, overstay og utvidelse på Filippinene

For norske borgere er Filippinene visumfritt for opphold på inntil 30 dagers varighet. Pass må være gyldig i minimum seks måneder etter planlagt utreisedato. Ved ankomst Filippinene gis norske borgere innreise mot fremvisning av gyldig returbillett eller flybillett til visumfritt tredjeland innen 30 dager. De gangene vi har planlagt lengre opphold og ikke bestemt oss for returdato har vi kjøpt en billig utreisebillett, som regel til Bangkok eller Hong Kong, og gjort visumforlengelse på immigrasjonskontoret i Manila eller Clark flyplass. Og det fungerer helt fint. Selv om de har strammet inn på regelverket de siste par årene, opprettet en nasjonal angivertelefon for utlendinger med som bryter visumreglene (finnelønn 2.000 pesos) og innført utreiseklarering for de med mer enn 6 måneders opphold, så er det fremdeles ingen stress. Som så mange andre deler av the filippinske samfunnet, så er “Cash” fremdeles “King”. Nå oppfordrer vi selvfølgelig aldri at man bryter noen lands visum og oppholdsregler, det kan få seriøse konsekvenser. I verste fall fengsel, store bøter eller havne på svarteliste for innreise i år fremover. Men noen ganger skjer det og da er ikke Filippinene det verste landet det skjer.

Når vi skulle avsluttet siste opphold var vi i den situasjonen at vi hadde ca 4 måneders overstay. Ikke bra og veldig selvforskyldt. Vi bodde på en strand ca 4-5 timer fra Manila, og nøt sol, varme og strand. Visumregler og utreise var ikke i tankene før datoen for avreise begynte å nærme seg. Nå er ikke dette første gang det skjer, og med kontanter og gode hjelpere får man ordnet det meste. Men uten at papirarbeidet i orden så blir det ingen utreise, så vi avtalte med vår gode venninne Evelyn en dag vi kunne møtes ved immigrasjonskontoret. Med oss hadde vi pass, søknad for utvidelse, et par passfoto, kontanter og en god del tålmodighet.

Immigrasjonskontoret i Manila ligger rett ved Fort Santiago i bydelen Ermita, forresten et fint område å gå litt rundt i. Mange gamle bygninger og selve fortet er verdt å ta en titt på.. Hit kommer man seg greit med taxi eller UV Express. Og når vi ankommer møter vi vår smilende venninne på Starbucks rett over veien for immigrasjonen. Her tar hun over dokumenter og gjør sin greie som autorisert visumfikser. Og etter et par timer på uteserveringen til Starbucks med sol, sommer og overpriset “kaffe”, er hun tilbake. Papirene er til behandling og vår fikser har fått beskjed om at noen på den andre siden av disken trenger litt mer smørepenger siden det var en ganske lang overstay. Hmmm, vi har ingen betenkeligheter med å betale litt ekstra for å holde hjulene i gang og godt smurt. Men vi har ingen ide om hvor mye dette kan være. Vår venninne foreslår 300 pesos i tillegg til de 500 pesos som allerede hadde ligget inne i passet ved levering. (800 pesos er etter dagens kurs ca 145 kroner). Etter totalt 4 timer, kopper med overpriset såkalt kaffe under en parasoll i deilig sommervær kom den offisielle regningen på 11.009 pesos. Og totalt med smørepenger på innsiden av disken og lønn til vår fantastiske fikser 13.009 peso eller ca 2.300 kroner. Det koster ca 360 kroner for 2 måneders utvidelse, og så kommer massevis av andre smågebyr i tillegg. Helt greit.

Og med riktig stempel i passet er det bare å dra ut på flyplassen.

Vi bodde på Southern Cross Hotel i Ermita, ca 15 minutter med taxi fra immigrasjonskontoret, natten før vi skulle fikse passet.

Bestill hotell på Filippinene

One thought on “Visum, overstay og utvidelse på Filippinene

  • Ser dere skriver at de har en nasjonal angivertelefon på filippinene for de som er der ulovlig.Er det mulig å få dette nummeret.

Leave a Reply

Your email address will not be published.