26/09/2016

Weekend med ungarske mat og vinopplevelser i Balaton 4d/3n

Velkommen til et møte med den berømte lokale mat og vinkulturen ved Balatonsjøen.

Balatonsjøen er det viktigste og mest kjente turistmål i Ungarn med over 2000 soltimer i året. Det er ikke bare en innsjø eller en feriedestinasjon, men solsiden av livet! Det er sol, forsiktig, flotte strender, gastronomiske herligheter, førsteklasses viner, enestående naturlige, økologiske og geologiske verdier, en pittoresk utsikt over sjøen og landskapet fra alle vinkler, og en kulturell og arkitektonisk arv gjennom 2000 år.

Smak hvorfor det ungarske kjøkkenet er en levende og lys farge på verdens gastronomiske palett. Vi kommer ikke til å møte masseturismens generelle hotell- og restauranttilbud med produkter fra industrielle matvareleverandører. Isteden vil vi kunne tre inn i riket av utsøkte matretter. Hvis man vil spise riktig godt bør man være åpen og villig til å oppdage fortidens kvaliteter og dermed oppleve den ungarske landsbygdens rike kjøkken.

Vi besøker prisbelønte vinprodusenter på Balaton-høylandet, som nylig har vunnet gull-, sølv- og bronsemedaljer ved prestisjetunge internasjonale vinkonkurranser, for eksempel i Bordeaux, Bruxelles, London eller Wien. Vinkelnerne deres vil bistå med god veiledning under vinsmakingen hvor du kan smake 6-7 viner. (Disse enestående vinkveldene er som regel ikke tilgjengelige for individuelle turister).

Dag 1 Velkommen til Budapest – Balatonregionen

Etter ankomst til Budapest flyplass vil vi bli møtt av den lokale engelsktalende reiseleder. I buss går turen til Balaton, en kjøretur på ca halvannen time. Ombord blir det mulighet å nyte et glass Tokaji Aszú, mens reiselederen holder en uformell og artig quiz, så vi blir litt bedre kjent med området vi skal besøke de neste dagene.

Det blir et stopp på destilleriet Agárdi, som vant Destillata Spirit of Europe 2015. Her får vi en guidet omvisning og en smaksopplevelse av destilleriets produkter.


Når vi ankommer hotellet vårt i Balatonfüred blir vi ønske velkommen med en forfriskende velkomstdrink av Tihany Lavendel cider.

På kvelden skal vi på en omvisning på vingården Figula, som har vunnet flere gull og sølvmedaljer i Vinalies i Paris og Challenge du Vin Bordeaux. Her besøker vi også vinkjelleren og smaker oss gjennom 6 forskjellige av gården viner, mens det blir servert ungarske lokale økologiske spesialiteter som spekepølser, brød, frukt og vin.


Dag 2 Tapolca – Badacsony

På morgenen setter vi kursen mot Tapolca. Tapilca er en liten, vakker by omgitt av åskammer og er mest kjent for sin underjordiske innsjø med krystallklart vann og den nærliggende sjøen Malom. Her får vi en guidet båttur i grotten under byen. Det spesielle klimaet i grotten en kjent for sin helbredende effekt og er et populært sted for en rotur for astmatikere og allergikere. Vi besøker også et økoturistsenter og vannmølla som over tid har blitt et kjært landemerke.


Videre til Badacsony hvor vi besøker vingården Istvándy. Her blir vi kledd i tradisjonelle kostymer  fra 60-tallet og blander og tapper vår egen vin. Selvfølgelig med egen designede etiketter. Mens vi identifiserer dufter og perfeksjonerer vår egen vin, får vi smake oss gjennom 6 forskjellige viner som produseres på gården og blir introdusert til vindruer som Keknyelű, som bare vokser i Badacsony. Vinsmakingen blir akkompagnert av lokale økologiske spesialitete.


Vi kjører så videre til den lille landsbyen Szigliget, hvor gamle hus dekket med stråtak og ruinene av et 13. århundre festningsverk på toppen av åsen gjør området virkelig pittoresk. Den storslåtte Balatonsjøen med de vulkanske åser rundt gjør utsikten spektakulær.

Så besøker vi vingården Laposa og får servert et økologisk gourmet måltid med gårdens egene viner på terrassen med fantastisk panorama utsikt utover sjøen og de vulkanske åssidene. Vingården er vanligvis ikke åpen for publikum, men for oss så gjør de et unntak. En perfekt avslutting på en deilig dag.


Dag 3 Tihany klippehalvøy

Etter frokost blir vi med til Tihany klippehalvøya og en omvisning på det storslagene Tihany benediktinerklosteret og Abbeykirken fra 1055. Fra høyden hvor kirken og klosteret står får man har man en spektakulær utsikt over hele innsjøen Balaton.

Det blir også tid til å besøk den tradisjonelle landsbyen hvor vi besøker lavendelsenteret og får mulighet til å shoppe i byens butikker med lavendelprodukter som feks. Kaffe, kake, iskrem, sjokolade, brus og såper mm.


Tilbake i Balatonfüred besøker vi en av byens beste restaurant, den over 150 år gamle Baricska Csárda. Her får vi servert et deilig tradisjonelt ungarsk fiskemåltid akkompagnert av ungarske lokale viner.

Det blir også her tid til å utforske litt av byens severdigheter. Kanskje en tur på strandpromenaden eller den gamle havna med sine kafeer of iskrembarer.

På kvelden besøker vi den over 300 år gamle vingården Dobosi. Gården er en familiebedrift i Balatonfüred – Csopak vinregion . På begynnelsen av 1700-tallet etablerte deres forfedre seg 5 km fra innsjøen Balaton i den pittoreske byen Szentantalfa beliggenhet mellom Zanka og Nagyvázsony. Her vingårdens eier lose oss gjennom en smaksreise med 7 forskjellige viner produsert på gården og av druer som Juhfark og Olaszriesling. Vi får også servert et deilig hjemmelaget måltid i det flotte spiserommet i Zsokahuset, også på eiendommen.


Dag 4 Pannonhalma – Budapest

Etter at vi har sjekket ut av hotellet, kjører vi til det majestetiske Pannonhalma klosteret som ble grunnlagt i 996. Klosteret har for lengst funnet sin plass på UNESCOs verdensarvliste. Her får vi en guidet omvisning av bl.a. tehuset, urtehagen, det fantastiske biblioteket og lavendel destilleriet.

Så får vi servert en smakfull lunsj i klosterets 5 stjerners restaurant, etterfulgt av en omvisning av vin produksjonsanlegget som er kjent for sin fremragende gravitasjons bevegelses teknoligi. Også her får vi smake på 5 av stedets utmerkede viner.
Når vi er fornøyde og i god tid før flyavgang setter vi kursen mot Budapest flyplass, en ca 2 timers kjøretur. Og her tar vi farvel med reiselederen for reisen og flyr hjem.

Hotellforslag

Gombás Kúria Mansion i Balatonfüred var ble bygget på slutten av det 18. århundre som et vinhus og sommer residens, og er modernisert i en kunstnerisk stil. Det sjarmerende herskapshuset ligger ved foten av den pittoreske Thomas fjellet og har flott utsikt over Balatonsjøen og de omkringliggende fjellene fra den store solterrassen. Hagen har et lite svømmebasseng, solsenger, liten lekeplass , liten utendørs svømmebasseng, bordtennisbord og badmintonbane. Gombas Kúria Mansion har også et velvære område , som tilbyr en finsk badstue og en infrarød badstue.


Pris fra kr. 7.200,- pr person i tosengsrom. Tillegg for enkeltrom.

Denne reisen inkluderer
Fullpensjon
5 førsteklasses vingårder med guidet omvisning og smaksopplevelser
1 førsteklasses brennevins destilleri med guidet omvisning og smaksopplevelser
7 gourmet lunsjer og middager
Busstransport i 4 dager
Lokal engelsktalende reiseleder under hele oppholdet i Ungarn
3 overnattinger på et herskapelig hotell inkl. økologisk frokost
Sightseeing hver dag under oppholdet

Denne reisen inkluderer ikke
Flybillett til Budapest, Ungarn. (Kontakt oss for gruppepriser)

Denne turen passer best for små grupper. Minimum 10 personer, maksimum 20 personer.

Klima i Balatonregionen
April, mai, september, oktober: mildt, 17 – 24 ° C på dagtid og for det meste sol. Enkelte regnbyger forekommer. Sommeren begynner i mai med daglige temperaturer rundt 25 ° C. I juni, juli og august ligger temperaturen på rundt 28-34 ° C, med for det meste sol.
Kontakt oss for tilbud